Piratenwet
Recht zo die gaat, door weer en wind
Immer de juiste kant op
Koersvast, dat is wat je bent

Edward Low en George Lowther waren beruchte Engelse piraten die actief waren in de vroege 18e eeuw. Zij stonden bekend om hun wreedheid en meedogenloosheid. Zij dachten zelf de wetten te kunnen bepalen.

Alpha:   De Kapitein heeft recht op twee volledige aandelen; de Kwartiermeester heeft recht op één aandeel en een half; De Dokter, Stuurman, Kanonnier en Bootsman hebben recht op één aandeel en een kwart. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Goede kwartieren moeten worden gegeven als erom wordt gevraagd. Hij die schuldig wordt bevonden aan dronkenschap tijdens gevechten, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten.  Hij die als eerste een zeil ziet, zal het beste pistool of klein wapen aan boord krijgen.
Bravo:   Hij die schuldig wordt bevonden aan het oppakken van een onwettig wapen aan boord van de kaper of enige andere prijs door ons genomen, zodanig dat hij een ander in welk opzicht dan ook slaat of misbruikt, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Geen pistoolschoten in het ruim. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht. Hij die schuldig wordt bevonden aan gokken of bedriegen van elkaar tot de waarde van een Koninklijke van zilverwerk, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die schuldig wordt bevonden aan lafheid tijdens gevechten, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten.
Charlie:   Hij die schuldig wordt bevonden aan het oppakken van een onwettig wapen aan boord van de kaper of enige andere prijs door ons genomen, zodanig dat hij een ander in welk opzicht dan ook slaat of misbruikt, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Geen pistoolschoten in het ruim. Goede kwartieren moeten worden gegeven als erom wordt gevraagd. De Kapitein heeft recht op twee volledige aandelen; de Kwartiermeester heeft recht op één aandeel en een half; De Dokter, Stuurman, Kanonnier en Bootsman hebben recht op één aandeel en een kwart. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht.  Hij die als eerste een zeil ziet, zal het beste pistool of klein wapen aan boord krijgen.
Delta:   De Kapitein heeft recht op twee volledige aandelen; de Kwartiermeester heeft recht op één aandeel en een half; De Dokter, Stuurman, Kanonnier en Bootsman hebben recht op één aandeel en een kwart. Goede kwartieren moeten worden gegeven als erom wordt gevraagd.  Hij die als eerste een zeil ziet, zal het beste pistool of klein wapen aan boord krijgen. Hij die schuldig wordt bevonden aan het oppakken van een onwettig wapen aan boord van de kaper of enige andere prijs door ons genomen, zodanig dat hij een ander in welk opzicht dan ook slaat of misbruikt, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die schuldig wordt bevonden aan lafheid tijdens gevechten, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die schuldig wordt bevonden aan gokken of bedriegen van elkaar tot de waarde van een Koninklijke van zilverwerk, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten.
Echo:   De Kapitein heeft recht op twee volledige aandelen; de Kwartiermeester heeft recht op één aandeel en een half; De Dokter, Stuurman, Kanonnier en Bootsman hebben recht op één aandeel en een kwart. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht. Hij die het ongeluk heeft een ledemaat te verliezen tijdens een gevecht, zal de som van zeshonderd stukken van acht ontvangen en aan boord blijven zolang hij dat passend acht. Hij die schuldig wordt bevonden aan dronkenschap tijdens gevechten, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die schuldig wordt bevonden aan het oppakken van een onwettig wapen aan boord van de kaper of enige andere prijs door ons genomen, zodanig dat hij een ander in welk opzicht dan ook slaat of misbruikt, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die schuldig wordt bevonden aan het oppakken van een onwettig wapen aan boord van de kaper of enige andere prijs door ons genomen, zodanig dat hij een ander in welk opzicht dan ook slaat of misbruikt, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten.
Foxtrot:   De Kapitein heeft recht op twee volledige aandelen; de Kwartiermeester heeft recht op één aandeel en een half; De Dokter, Stuurman, Kanonnier en Bootsman hebben recht op één aandeel en een kwart. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die schuldig wordt bevonden aan lafheid tijdens gevechten, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Hij die schuldig wordt bevonden aan lafheid tijdens gevechten, zal de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. Als er goud, juwelen, zilver, enz. worden gevonden aan boord van een prijs of prijzen ter waarde van een Spaanse dollar, en de vinder het niet binnen 24 uur aan de Kwartiermeester aflevert, zal hij de straf ondergaan die de Kapitein en de meerderheid van de bemanning passend achten. De Kapitein heeft recht op twee volledige aandelen; de Kwartiermeester heeft recht op één aandeel en een half; De Dokter, Stuurman, Kanonnier en Bootsman hebben recht op één aandeel en een kwart. Geen pistoolschoten in het ruim.

Antwoorden in RD formaat vier cijfers spatie vier cijfers
Publicatietijd:
2023-10-22 12:00:00
Uitleg
https://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_code

Articles of Edward Low and George Lowther vertaald, achterelkaar en genummerd van 1 tm 0.