Voor de Hongerige Hobbit in je Hart (en je Rugzak)
Welkom, aspirant-bakkers van Midden-Aarde! Vandaag duiken we diep in de elvenkeuken waar geen glutenallergie bestaat en elke calorie telt. Jullie gaan lembas bakken, het beroemde reisbrood van de elven. Want niets zegt "avontuur" zoals een droge, broze plak deeg die je maandenlang in je tas kunt laten verpulveren zonder dat het ooit bederft.


Ingrediënten:
  • 2 koppen bloem (witte bloem, want elf zijn is al een privilege op zich)
  • 1/2 kop honing (gestolen van de bijen van Radagast)
  • 1/4 kop boter (liefst van een koe met een nobele stamboom)
  • 1/2 kop melk (rechtstreeks van de berggeiten van Rohan, of gewoon van de supermarkt)
  • 1 theelepel zout (tranen van hobbits die hun lunch vergeten zijn)
  • 1 theelepel bakpoeder (of gewoon hoop, als je dat nog hebt na een dag vossenjacht)
  • Bladeren om je lembas in te wikkelen (in plaats van een plastic zakje, want zelfs de elven haten zwerfvuil)

📝 Instructies:
  1. Meng de bloem, zout en bakpoeder in een kom – gebruik een houten lepel, want niets zegt "authentiek" zoals het risico op splinters.
  2. Voeg de boter toe en kneed het deeg alsof je Smeagol zelf een knuffel geeft. Zorg dat het luchtig blijft – lembas moet immers genoeg kracht geven om een berg te beklimmen zonder te huilen.
  3. Roer de melk en honing erdoor tot je een gladde, enigszins plakkerige bal hebt. Als het aan je handen blijft kleven, is dat gewoon de geest van Sauron die je op de proef stelt.
  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ongeveer een hobbitvoet (1 cm, voor de preciezen).
  5. Snijd het deeg in rechthoekige stukken – denk zo’n 6 bij 14 cm zoals een moderne WASA-cracker
  6. Bak de broden in een voorverwarmde oven op 180 graden (of boven een kampvuur als je je écht elverig voelt) voor 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn en de geur van avontuur in de lucht hangt.
  7. Laat afkoelen en wikkel ze in bladeren voor die extra elven-touch.

📢 Belangrijk: Gooi je lembas niet weg! Je hebt het later in de Jotihunt nog nodig. Of je moet van plan zijn om je energie uit woede en pure wanhoop te halen, natuurlijk.


Bakkers klaar? Bakken maar! En moge je lembas niet de voedingswaarde hebben van Isengardse betonblokken! 

 
Wat willen we zien aan minimale eisen waarmee aan de basisopdracht is voldaan:
  • Je stuurt een fotocollage van de eisen, totale kijkrichting horizontaal
  • Benodigde knutseltechniek: Bakken/koken
  • Eis 1: ingrediënten verzameld
  • Eis 2: Deeg uitrollen
  • Eis 3: Snijden van de broden
  • Eis 4: Baktijd (zien dat ze in de oven zitten of boven het vuur hangen)
  • Eis 5: eindresultaat 


Max. punten: 6
Publicatietijd:
2025-10-18 12:37:00
Eindtijd:
2025-10-18 15:37:00
Inzendingen
St. Christoforus - Lichtdraagsters
Scouting Titus Brandsma
Scouting Paul Kruger
Scouting Elst
Scouting Jan Hilgers
Scouting Phoenix Tiel
KKG
SCOGA en Jonko
Scouting Jan Wandelaar
KaLiG
Arcastor
Paddegat
Scouting Langenberggroep Ede
Scouting OPV-Schoonoord
Graaf Jan uit Ulft
Gustaaf Adolf Groep
Scoutinggroep de Markesteen
Scouting de Trijsberg
Scouting Amalgama
Scouting Kon-Tiki Putten
Scouting De Paulus
Scouting St. Franciscus
VMG Harderwijk
Scouting Graaf van Gelre
Frodo's Flamegrilled Rings (Hertog Van Gelre Apeldoorn)
Alexandergroep Ermelo
Sw3lbp
Isala Groep Doesburg
Irmin-Taweb
Aerendheem
Scouting Beuningen '76
Wardens of Weurt
Scouting Karel de Stoute
Scouting Nijkerk
ijsselgroep
Scouting Pegasus
Sint Stanislaus
Subliem Hunting Team
De Geuzen Arnhem
Scouting Saksenheerd
Scouting Didam
Scouting Dieren
Schutgraaf
scouting woezik
Roothaangroep
Scoutinggroep JJB
Scouting Keizer Karel NIJMEGEN
Karmijngroep Winssen
Scouting Valburg
Scouting Zetten
Scouting Bennekom
Hélène H. Wilkensgroep (Scouting Voorst)
ADT Arnhem
Scouting Nunspeet
Scouting Hamaland
Rhedense Pioniers
Scouting Maas en Waal
N.S. Rambonnet